2. heinäkuuta 2009

Reunassa teho hiekassa?

"Ratsu reunassa, teho hiekassa" on yksi shakin muistisääntöjä. Kyse on liikkuvuudesta: nappula on yleensä sitä tehokkaampi, mitä useampaan ruutuun se voi siirtyä. Avauksenkin päätarkoituksia on kehittää upseerit ruutuihin, joista ne pääsevät nopeasti mukaan peliin, hyökkäämään, uhkaamaan vastustajan nappuloita. Jos jompikumpi saa ratkaisevan kehitysedun jo avauksessa, peli voi päättyä ennen keskipeliä.

Ratsu on tehottomin nurkkaruuduissa, joista se pääsee vain 2 ruutuun. Muista reunaruuduista ratsu pääsee 3–4 ruutuun. Siirto Rb1-c3 lisää ratsun liikkuvuuden 3:sta 8:aan. Ratsu on tehokkain laudan 16 keskustaruudussa. Ratsun liikkumavara on 2–8 ruutua.

Muistisääntö on näköjään hieman puutteellinen. Esimerkiksi siirrolla Ra4-b2 pääsee reunasta, mutta teho ei lisäänny: myös ruuduista b2, b7, g7 ja g2 ratsu pääsee vain 4 ruutuun!

Eivätkö muut upseerit ole yhtä tehottomia reunassa, koska muistisääntö mainitsee vain ratsun? Asia piti selvittää ottamalla lauta esille ja laskemalla muidenkin upseerien liikkumavarat.

Lähetti on myös tehottomin reunaruuduissa, joista se pääsee vain 7 ruutuun. Sivustoidun b2-lähetin liikkuvuus on 9, ja ruudussa c3 liikkuvuus on 11. Lähetti on tehokkain laudan 4 keskustaruudussa. Lähetin liikkumavara on 7–13.

Torni on kiinnostava poikkeus: se pääsee aina rivillään 7 ruutuun ja linjallaan 7 ruutuun, kunhan edessä ei ole muita nappuloita. Tornin liikkumavara on aina 14.

Daamin liikkumavara on 21–27, siis tornin ja lähetin liikkumavarojen summa, liikkuuhan daami niiden tavoin. Daami on reunassakin tehokkaampi kuin muut nappulat keskustassa.

Kuningas ei yleensä hyökkää ennen loppupeliä, joten sen halutaankin pysyvän reunassa omien sotilaiden takana avauksen ja keskipelin aikana. Koska kuningas voi siirtyä vain viereiseen ruutuun, se on heti tehokkaimmillaan päästyään reunasta! Kuninkaan liikkumavara on 3–8.

Muistisäännössä on siis perää. Ratsun liikkuvuus lisääntyy suhteellisesti enemmän kuin muiden upseerien, kun se pääsee pois reunasta. Myös kuninkaan liikkuvuus lisääntyy huomattavasti, mutta sillä on vähemmän merkitystä pelissä. Ja on hyvä muistaa säännön täsmällisempi versio: "Ratsu reunassa, b2-, b7-, g7- tai g2-ruudussa, teho hiekassa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti