10. syyskuuta 2009

Entä jos vastustaja sammuu shakkilaudan ääreen?

Kuvitellaanpa, että pelaat parhaillaan viikonlopputurnauksen viimeisen kierroksen peliä. Avaus meni mönkään, ja vastustaja sai selvästi paremman aseman laudalle. Pelillisesti ei mitään näyttäisi enää olevan tehtävissä.

Kuitenkin vastustaja on selvästi nauttinut "virvokkeita", ja nukahtaa pöydän ääreen. Kuinka tässä tilanteessa pitäisi pelaajan toimia? Pitäisikö odottaa, että nukahtaneelta vastustajalta loppuu kellosta aika? Entä jos kuorsaus häiritsee muita kilpailijoita -- saako siinä tapauksessa sammuneen pelaajan herättää?

Itse asettuisin Nigel Shortin kannalle, jos olisin toimitsijana turnauksessa -- sammunut pelaaja on herätettävä ja tuomittava hävinneeksi FIDE:n sääntöjen kohdan 12.1 perusteella. Kyseisen pykälän mukaan pelaajat eivät saa tehdä mitään, mikä pilaa shakin maineen.

Valitettavasti kuvatun kaltainen tilanne ei ole lainkaan hypoteettinen mahdollisuus, sillä päihtyneisiin pelaajiin voi törmätä yhtä hyvin kotimaan viikonlopputurnauksissa kuin huipputasollakin, kuten taannoinen Kalkutan suurmestariturnauksen välikohtaus osoittaa.

Yritetään pitää yhdessä huolta siitä, että tämänkaltaiseen käyttäytymiseen ei tarvitse puuttua shakkiturnauksissa. Kaikkien on syytä muistaa, että myös lapset ja nuoret ovat tervetulleita shakkikerhoihin ja shakkiturnauksiin. Emmehän halua antaa harrastuksemme pariin tiensä löytäneille nuorille huonoa esimerkkiä?

1 kommentti:

Jyrki Heikkinen kirjoitti...

Kieltämättä noloa, että silloin harvoin kun shakki mainitaan MTV3:n urheilusivuilla, otsikko on "Shakkimestari sammui pelipöydälle". Ja kyseessähän oli tietysti suurmestari eikä "vain" shakkimestari.

Lähetä kommentti