9. marraskuuta 2009

Netin maksuttomat PGN-kokoelmat

Internet on pullollaan maksuttomia shakkitiedostoja. Osa pelikokoelmista on omistettu jollekin pelaajalle, toisiin on kerätty uusimpia turnauspelejä, joihinkin on kerätty menneiden huipputurnausten pelejä tai vaikkapa yhdestä avauksesta syntyneitä pelejä. PGN-tiedostojen lisäksi käytössä on myös Chessbase- ja Chess Assistant -ohjelmia varten koottuja tiedostoja. Koska kaikki shakkiohjelmistot (mm. maksuton Scid) osaavat lukea PGN-tiedostoja, esittelen tässä jutussa ainoastaan netin kyseisessä muodossa olevia pelikokoelmia.

Tämän vuosikymmenen kotimaiset pelit löytyvät Shakki.Net-sivuston tietokantasivulta. Varhaisemmat kotimaiset pelit ja kirjepelit löytyvät puolestaan eri osoitteesta, tamperelaisten shakinpelaajien kokoamasta Suomipelitietokannasta. Valitettavast tiedostot ovat saatavilla PGN-muodossa ainoastaan vuodesta 1998 alkaen. Menneiden vuosikymmenien peleihin pitää siis tutustua maksullisia ohjelmistoja käyttäen.

Kymmenen vuotta sitten netin paras pelikokoelma löytyi Pittsburghin yliopiston palvelimilta. Valitettavasti Pitt Chess Archives -kokoelmaa ei ole viime vuosina päivitelty, mutta palvelimelta löytyy edelleen runsaasti historiallisia pelejä. Tiedostot on järjestetty turnauksittain, pelaajittain ja avauksittain.

PGN Mentor on ohjelma PGN-tiedostojen katselua varten. Ohjelmiston verkkosivuilta löytyy suuri määrä PGN-tiedostoja, joita voit tutkiskella mitä tahansa muutakin ohjelmaa apuna käyttäen. Tämäkin kokoelma on luokiteltu turnauksittain, pelaajittain ja avauksittain.

Tuoreimmat kansainväliset turnauspelit löytyvät helpoimmin The Week in Chess Magazine -verkkojulkaisusta. Esimerkiksi viikko sitten julkaistussa kokoelmassa oli yli 1900 peliä eri puolilta maailmaa. Viikon tiedosto sisältää pelejä mm. joukkueiden EM-kilpailusta, Tsigorinin muistoturnauksesta, Korsikan mestartiturnauksesta, nuorten maailmanmestaruuskisoista ja Bogotan avoimesta turnauksesta.

Jos olet kiinnostunut erityisesti tiettyä avausta käyttäneistä peleistä, kannattaa tutustua Supreme Chess -kokoelmaan. Supreme Chess -sivustolla pelit on järjestetty ECO-koodien mukaisesti.

Verkossa on myös muutamia hyviä online-tietokantoja, joista voi katsella pelejä. Itse olen katsellut esimerkiksi Chessbasen Chesslive-tietokantaa, ChessLab-kantaa ja ChessGames.com-sivua. Näistäkin voi ladata pelejä PGN-muodossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti