22. helmikuuta 2010

Helmikuun pelaaja: Janne Kauppinen

Shakkisiirtojen oppiminen

Opin siirrot kesällä 1972 Joensuussa ollessani 8-vuotias. Tämä tapahtui siten, että löysin isäni vanhempien kesämökin vinttiä tutkiessani shakkilaudan ja nappulat. Kiinnostuin kovasti asiasta ja pyysin isääni opettamaan minulle säännöt, mikä toteutuikin melkein samantien. Innostustani lisäsi myös sattumalta juuri samaan aikaan käynnissä ollut Fischerin ja Spasskin välinen paljon julkisuutta saanut MM-ottelu.

Kuinka usein pelaat shakkia?

Pelaan edelleen shakkia useita kerhoja kuukaudessa joko oman kerhoni LauttSK:n turnauksissa, SKSL:n turnauksissa tai sitten vapaamuotoisemmin kavereiden kesken.

Shakkikerhoon liittyminen

Aloitin kerhopelaamisen koulukaupunkini Mäntän Shakkikerhossa syksyllä 1975 ollessani 11-vuotias ja liityin silloin myös shakkikerhon jäseneksi. Kirjoitettuani keväällä 1983 ylioppilaaksi Mäntän lukiosta muutin myöhemmin samana kesänä pysyvästi Helsinkiin ja Lauttasaareen. Lähin shakkikerho eli LauttSK löytyikin noin 100 metrin päästä silloiselta asunnoltani Lauttasaari-lehdessä olleen ilmoituksen ansiosta, ja liityin LauttSK:n jäseneksi syyskuussa 1983.

Saavutukset shakissa

Pitkän pelin selo-lukuni on ollut korkeimmillaan 1622 (1996), mutta pikapeliseloni on ollut ainakin 1790 parhaimmillaan. Viikonlopputurnauksissa ym. kilpailuissa olen päässyt muutaman kerran kerran rahapalkinnoillekin urani aikana. LauttSK:n cupeissa olen päässyt kahdesti pronssille.

Paras peli

Olen onnistunut pitkässä pelissä voittamaan oman kerhoni pelaajista 1980-luvulla kaksi silloiselta vahvuudeltaan yli 1900-pisteistä pelaajaa, nimittäin Matti Rantasen ja Lauri Mikkolan, siirtoja en enää kovin hyvin muista. Myöhemmin olen saanut pitkässä pelissä viikonlopputurnauksessa tasapelin Mika Laitiselta (sillonen selo 1969).

Makea voitto

Pelatessani elokuussa 2002 entisen shakkikerhoni Mäntän Shakkikerhon juhlaturnauksessa Mäntässä voitin viimeisellä kierroksella turnausvoittaja Veijo Mäen, kun hän syötti kuningattarensa.

Onnekas voitto

Onnistuin voittamaan seurakaveri Raimo Kohvakan EtVaSin viikonlopputurnauksen avauskierroksella vuonna 1998. Tämä peli on julkaistu myös kerhon 51-vuotishistoriikissa seuraavana vuonna.

Katkera tappio

Hävisin vuonna 1997 HM-turnauksen viimeisellä kierroksella nyt jo edesmenneelle I-HSK:n Reino Heinoselle huolimattomuuttani vaihdettuani ratsun sotilaaseen.

Pahin munaus

Niitä on niin paljon, etten välitä sellaisia erikseen muistella.

Unohtumaton shakkikokemus

Pelatessani elokuussa 2002 entisen shakkikerhoni Mäntän Shakkikerhon juhlaturnauksessa Mäntässä sijoituin lopputuloksissa kolmanneksi tuloksella 5/7. Kilpailussa oli yhteensä 22 pelaajaa, ja olin seloluvultani kolmanneksi huonoin lähtiessä. Edelläni olivat ainoastaan KvM:t Veijo Mäki ja Heikki Lehtinen, joista heistäkin onnistuin viimeisellä kierroksella voittamaan Veijo Mäen. Kilpailussa pelattiin yhden päivän aikana 7 kierrosta 15+15 minuutin ajoilla. Valitettavasti tämä turnaus ei mennyt selolaskentaan.

Arvokkaimmat päänahat

Pikapelissä SM Jouni Yrjölä, vartin peleissä KvM Veijo Mäki. Pitkässä pelissä esim. yli 1800-vahvuinen Kari Teräsalo.

Avausvalikoima

Englantilainen avaus sekä myös d-sotilas-alkuiset avaukset. Mustilla olen pärjännyt välillä aika hyvin myös sisilialaisen terävissäkin muunnelmissa.

Pelityyli

Pidän eniten asemallisesta pelityylistä, mutta ehkä se on myös heikkous, sillä silloin tulee helposti pelattua liiankin varovaisesti.

Miettimisaika

Pelaan käytännössä kaikkia peliaikoja, mutta selvästi parhaiten olen menestynyt pikapelissä.

Shakkimotto

Ei tule mieleen mitään yksittäistä asiaa.

Shakki-idolit

Bobby Fischer aikanaan, nykyisistä pelaajista ehkä Kramnik ja Gelfand.

Haaste jäsenesittelyyn

Aaro Jalas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti