20. lokakuuta 2010

Rohkeasti pelaamaan, vaikka virheitä tulisikin...

Monesti alemman tason harrastelijapelaajalle ja varsinkin aloittelijalle tulee mieleen, että oman pelaamisen taso on liian kehno. Kun joutuu pelaamaan itseään vahvempia pelaajia vastaan, niin aina tuntuu tulevan häviöön johtavia virheitä. Tästä ei tarvitse kuitenkaan masentua, koska täysin virheettömiä pelaajia ei ole olemassa. Virheitä sattuu kaikille, ja ne kääntävät parhaimpienkin pelaajien ottelut tappioiksi. Suuret mestarit pistävät itsensä rohkeasti peliin, vaikka siirrot eivät aina onnistuisi hyvin:

Keene - Botvinnik, Hastings 1966:

34.-Txe2?? - musta luuli saavansa valkean ylimääräisen ratsun pois pelistä, mutta nyt meneekin kokonainen torni: 35.Dg4+ ja 1-0.

Benjamin - Gufeld, Honolulu 1998:

Valkealla on sotilas enemmän ja voiton toiveita, mutta kuningas aktivoituu väärälle ruudulle: 80.Ke5?? De6X.

Handke - Pelletier, Saksan joukkuemestaruus 2002:


40.Txa6?? otetaan vielä yksi sotilas mustalta, mutta sitten tulee pistävä ja c-sotilaan kiinnitykseen perustuva lähettihaarukka: 40.-Ld3! ja 0-1.

Short - Krasenkow, FIDE:n mestaruuskisat 2004:

Väsynyt ja aikapulan ahdistama suurmestari ei kykene aina järkeviin siirtoihin: 121.Te6?? Rxe6 ja 0-1.

Deep Fritz - Kramnik, Ihminen vs. Kone - ottelu 2006:

Maailmanmestarinakin aikoinaan olleella Kramnikilla oli runsaasti aikaa miettiä jatkoa tässä. Tasapelin ja hyvän ottelutuloksen olisi varmistanut siirto 34.-Kg8. Pitkän pohtimisen jälkeen mestari päätti kuitenkin pyrkiä kuningatarten vaihtoon: 34.-De3?? ja kone rankaisi: 35.Dh7X.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti