30. tammikuuta 2011

Lauttasaaren kakkosjoukkue jatkaa tasaisia esityksiä kakkosdivarissa

Lauttasaaren shakkikerhon kakkosjoukkue jatkaa tasaisia esityksiään kakkosdivisioonassa. Valitettavasti nuo esitykset eivät ole olleet tasoltaan kovin korkeita, sillä ennen viimeistä kierrosta olemme lohkon peränpitäjiä.

Viikko sitten pelatulla kierroksella kohtasimme Garden kakkosjoukkueen, joka etukäteisarvelujen mukaan oli jonkun verran meitä vahvempi. Aikaisempien kierrosten perusteella näytti siltä, että saattaisime hyvinkin saada myös tuttuja pelaajia vastaamme. Näin kävikin, sillä Garden Kauko Kaiju lauttasaarelaisena osallistuu säännöllisesti myös meidän kerhomme tilaisuuksiin.

Garde 2 - LauttSK 2 4-1
Kaiju Kauko - Turtiainen Kimmo 1-0
Aumuller Ingo - Piippo Mikko 0-1
Ojala Hannu - Siikonen Timo 1-0
Koskinen Erkki - Varjokallio Matti 1-0
Hynnä Kevin - Henttonen Tero 1-0


Ensiksi peleistä päättyi Matin peli. Koska oma pelini oli varsin jännittävä, en pelin aikana ehtinyt tarkkailla Matin tilannetta. Syrjäsilmällä toki havaitsin, että laudalla oli hollantilaisen puolustuksen kimurantti Lg5-muunnelma. Peli jäi 18-siirtoiseksi miniatyyriksi, jossa Matti valitettavasti oli kärsijän paikalla.

Itsekin pelasin hollantilaista, ja vastassani ollut Ingo Aumüller ilahdutti minua Stauntonin gambiitilla. Itse olen viime aikoina saanut varsin hyviä tuloksia tätä monen hollantilaispelaajan kauhuvarianttia vastaan. Jos musta selviää kymmenen-viisitoista siirtoa kunnialla, on asema yleensä varsin miellyttävä pelata. Näin tälläkin kertaa.

Peli löytyy tietysti tietokannastamme. Helpoimmalla kuitenkin pääset klikkailemalla seuraavan diagrammin painikkeita.



Valkean pelaama 7. Lh4 ei ole erityisen vakuuttava. Yleensä valkea on pelannut Lxf6 tai nyttemmin myös h4!?.

Myös omat teoriatietoni loppuivat seitsemänteen siirtoon: minulla ei ollut mitään muistikuvaa teoriakirjojen suosituksista valkean siirron jälkeen. Laskeskelin aikani siirtoa g5, mutta se näytti johtavan turhan ilmavaan kuningasasemaan. Kotona havaitsin, että sekä Valeri Beim että Stefan Kindermann suosittavat mustalle jatkoa 7. ... g5 8. Lg3 Lg7 9. Rxe4 0-0. Netistä löytämäni tietokannan perusteella mustan tulokset tässä muunnelmassa ovat olleet erittäin hyviä.

Mustan perusidea Stauntonin gambiitissa on usein selvä: kuningaslähetti sivustoidaan, lyhyt linnoitus ja eteneminen b-sotilaalla. Toisinaan b-sotilas voidaan uhrata, sillä Tb8 ja Lg7 ovat vahva yhdistelmä valkean pitkää linnoitusta vastaan. Tässä pelissä Ta8, Tb8, Lg7 ja De5 -yhdistelmä näytti vahvuutensa. Peli oli ohi 32 siirrossa.

Tässä vaiheessa tilanne näytti vielä hyvältä. Kimmolla näytti olevan solidi asema Kaukoa vastaan, eikä ainakaan vaaraa hävitä. Tero pelasi vahvasti valkeilla Kevin Hynnää vastaan. Timo puolestaan oli saanut tukevan hyökkäyksen lempimuunnelmassaan (Grand prix -hyökkäys).

Poistuin hetkeksi hakemaan kahvia ja katsastamaan yläsarjojen pelejä. Kun palasin huoneeseen, oli tilanne 3-1 ja ottelutappio oli varma. Timo unohti suojaamattoman tornin ja kuninkaan samalle diagonaalille, Teron torniloppupeli puolestaan sai ei-toivotun lopputuloksen. Kimmo ja Kauko pelasivat vielä pitkään D+sotilaita -loppupeliä, joka inkrementtiajoilla voi kestää ikuisuuden. Lopulta tämäkin peli päättyi tappioksemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti