10. huhtikuuta 2011

Kerhojen kokous 10.4.2011

Suomen Keskusshakkiliiton kerhojen kokous pidettiin Shakkikodissa 10.4.2011. Kokous kesti peräti 4 tuntia kolmen rönsyilevän keskustelun takia.

1. Toimintakertomus:

  • Erkki Latvio ehdotti, että toimintakertomuksessa pitäisi kertoa myös liiton jäsenseurojen eli shakkikerhojen toiminnasta, koska ne järjestävät monenlaisia turnauksia ja muita tapahtumia.
  • Toivo Pudas ehdotti, että kerhot lähettäisivät jatkossa jäsenluettelonsa lisäksi toimintakertomuksensa liitolle, jotta hyviä ideoita ja käytäntöjä voitaisiin kierrättää eri kerhoissa.
  • Lisäksi keskusteltiin selolistan passiivisten pelaajien aktivoimisesta ja suositeltiin, että kerhot lähettäisivät vanhoille jäsenilleen esitteen kerhonsa nykyisestä toiminnasta ja Suomen Shakki -lehden näytenumeron, joita saa liitolta ilmaiseksi.

2. SM-kilpailujen määräysten muutosesitykset eli ketkä saavat pelata SM-kilpailussa?

  • Varsinaisesta SM-kilpailusta halutaan vakiomuotoinen, suljettu kilpailu, jotta se houkuttelisi kärkipelaajat mukaan.
  • Joukkueiden pikashakin SM-kilpailuihin voi jatkossa muodostaa joukkueen vapaasti – työpaikalta, koulusta, kavereista – mutta vain seurajoukkueet pääsevät pelaamaan mestaruusryhmään kilpailun 2. päivänä.
  • Koululaisten henkilökohtaisessa SM-kilpailussa saavat pelata jatkossa kaikki enintään 20 vuotta kilpailuvuonna täyttävät, myös alle kouluikäiset. Tosin mestaruuden voi voittaa vain varsinaiset koululaiset.

3. Ulkomaalaisten pelaajien sallittu määrä JSM-joukkueissa:

  • HSK ja Tammer-Shakki halusivat vähentää joukkueiden ulkomaalaiskiintiön yhteen nykyisestä kahdesta pelaajasta. Kaksi muuta SM-liigassa pelaavaa kerhoa kannatti esitystä, kun taas loput 8 kerhoa kannattivat nykyistä sääntöä.
  • Esitykset tuntuivat itsekkäiltä: koska kerhot aikovat säästää rahojaan käyttämällä vain yhtä ulkomaalaista pelaajaa, ne haluaisivat estää muita kerhoja käyttämästä kahta. Joku mainitsikin, että kyse on "kilpavarustelun vähentämisestä".
  • Koska ulkomaalaissääntöä on muutettu jo monta kertaa 2000-luvulla, lopulta hyväksyttiin hallituksen ehdotus: ensi kaudella pelataan nykyisellä säännöllä, mutta työryhmä valmistelee syksyn kerhojen kokoukseen ehdotuksen, joka toivottavasti tyydyttää SM-liigassa pelaavia niin, että sääntöä ei tarvitse muuttaa taas parin vuoden päästä.
  • Minusta ulkomaalaisten pelaajien määrää ei pitäisi rajoittaa. Kerhossamme pelasi yksi ulkomaalaisvahvistus 2000-luvun alussa, tosin kerho ei koskaan avustanut häntä rahallisesti. Kerhon muutamat jäsenet tosin hyvää hyvyyttään majoittivat hänet ja taisivat tukea hänen matkakustannuksiaankin.

Kokoustauolla pidettiin kirjeshakin tuoreen maailmanmestarin Pertti Lehikoisen mitalikahvit. Pertti myös arpoi joukkueiden Suomen cupin 2. kierroksen parit: pelaamme vierasottelun Matinkylää vastaan lauantaina 14.5.

SKSL:n uudeksi nimeksi hyväksyttiin Suomen Shakkiliitto, jonka lyhenne lienee SSL.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti