14. heinäkuuta 2016

Shakkimatkalla Baijerissa - pikaraportti Kirchseeonin viikonlopputurnauksesta

Osallistuin heinäkuussa 2016 ensimmäistä kertaa ulkomailla järjestettyyn viikonlopputurnaukseen Saksassa. Kokemus oli erinomainen - shakkimatkailu kannattaa!

Tänä kesänä toteutin pitkäaikaisen haaveeni osallistua viikonlopputurnaukseen jossakin kotimaan ulkopuolella. Viimeisen 10 vuoden aikana olen osallistunut vain Helsingissä järjestettyihin viikonlopputurnauksiin, joten vastustajat ovat tulleet vuosien varrella tutuksi.

Siksi ryhdyin huhtikuussa etsimään sopivaa turnausta saksankielisestä Euroopasta. Keski-Euroopassa turnaukset ovat voittopuolisesti pitkiä, yhdeksän kierroksen mittaisia avoimia turnauksia. Halusin kuitenkin nimenomaan viikonlopputurnauksen, jotta koko loma ei menisi shakkia pelatessa.

Sopiva turnaus löytyi lopulta Kirchseeonista, parikymmentä kilometria Münchenistä itään. Pikkukaupungissa järjestettiin tällä kertaa jo 10. Sparda-Bank Open, joka sopisi mainiosti lomasuunnitelmiini. Ilmoittauduinkin heti sähköpostitse turnaukseen, joka alkaisi sopivasti heinäkuun ensimmäisenä päivänä.

Noin kymmenentuhannen asukkaan pikkukaupungissa ei ole juuri nähtävyyksiä, joten koko viikonloppu menikin tiiviisti shakkiharrastuksen parissa.

Turnaus järjestettiin lopulta kolmessa ryhmässä: A, B ja seniorit. A- ja B-ryhmän välinen raja oli liukuva, eli alhaisen vahvuusluvun pelaaja sai halutessaan osallistua myös A-ryhmään. Erityisen ilahduttavaa turnauksessa oli nuorten, varsinkin tyttöjen runsaslukuisuus. Niinpä myös A-ryhmän 80 pelaajasta naisia oli peräti kuusi. Myös osanottajien kokonaismäärä 148 olisi meillä juhlimisen arvoinen tapahtuma!

Turnauksen voitti odotetusti ykkössijoitettu GM Michael Prusikin (2524) puhtaalla 5/5 tuloksella. Toiseksi sijoittui Robin Schlichtmann (2218) ja kolmanneksi Alex Hort (2265).

Oma turnaukseni sai suorastaan unelmalähdön, kun onnistuin voittamaan Italian Bressanonea (saks. Brixen) edustavan Michael Saderin (2224) valkeilla. Pelissä valkea hyökkäsi kuningassivustalla ja musta haki vastapeliä daamisivustalta, kun olisi sen sijaan pitänyt ensin puolustautua. Voittoni oli yksi avauskierroksen yllätyksistä.

Mikko Piippo (1830) - Michael Sader (2224), 1.7. 2016 10. Sparda-Bank Open, Kirchseeon

1. d4 Nf6 2. Nf3 c5 3. d5 d6 4. Nc3 g6 5. e4 Bg7 6. Be2 O-O 7. O-O a6 8. a4 b6

Tänne pääsin omasta mielestäni luonnollisilla siirroilla, mutta teoriatuntemukseni oli loppunut jo useita siirtoja aikaisemmin. Jotain piti kuitenkin siirtää!

9. Bg5 Nbd7 10. Nd2 Rb8 11. f4 Ne8 12. Qe1

Hyökkäys on paras puolustus 400 pistettä vahvempaa vastaan!

12. ... Nc7 13. Qh4 f6 14. Bh6 b5 15. Bxg7 Kxg7 16. Rf3

Tornin nostaminen hyökkäykseen toimii usein, ehkä nytkin?

16. ... Rf7 17. Rg3 c4 18. Bh5 Nf8

Nyt olisi valkea voinut jo tuupata 19. f5!. Se olisi ollut objektiivisesti paljon parempi siirto kuin ratsun tuominen mukaan hyökkäykseen, sillä Kg8 nyt tai seuraavassa siirrossa olisi hidastanut valkeaa selvästi.

Kun pelin jälkeen ihmettelin mustan keskittymistä daamisivustalla pelaamiseen, vastustaja totesi sen vain olleen vastapelin "kalastelua".

19. Nf3 bxa4 20. Nxa4 Nb5 21. f5! Vihdoinkin.

21. ... Qc7? 22. fxg6 Nxg6 23. Bxg6 hxg6 24. Qh5 1-0

Kun lauantaiaamuna sain vielä mustilla tasapelin Andreas Güntheriä (2108) vastaan, aloin jo odottaa hyvää tulosta turnauksesta.

Seuraavat pelit palauttivat kuitenkin minut maan tasalle. Reza Azimi (2035) osasi laskea taktiikat selvästi minua paremmin 1. d4 Rf6 2. Rf3 c5 3. d5 b5 alkaneessa pelissä. Ensimmäinen nolla tuli tauluun, kun matti oli laudalla ja kellossani muutama sekunti aikaa. Jatkoa seurasi, kun hävisin turnauksen häntäpäähän sijoitetulle erinomaisesti pelaannelle nuorelle Denny Lawrenzille (1567). Viimeisellä kierroksella pelastin itseni kunniakkaaseen 50 % tulokseen voittamalla nuoren Petro Lohvinovin (1703).

Turnaus jätti kaikenkaikkiaan minulle hyviä muistoja. Tarkoitukseni on ensi vuonna palata Baijeriin - tämän parempaa tapaa startata kesäloma tuskin on!