1. toukokuuta 2009

Tietoisku: siirtojen merkitseminen

Joillakuilla on tapana merkitä suunnittelemansa siirto etukäteen pöytäkirjaan. Sen jälkeen he saattavat miettiä vielä minuutteja, ennen kuin pelaavat siirron — ja joskus he jopa pyyhkivät merkitsemänsä siirron ja kirjoittavat tilalle toisen. Säännöt ovat kuulemma joskus sallineet tämän, ja monia on jopa neuvottu merkitsemään siirto ensin muistiin ja sitten tarkistamaan, että varmasti ei löydy parempaa siirtoa.

Siirron merkitseminen etukäteen voidaan kuitenkin tulkita kirjallisen analyysin tekemiseksi, josta rangaistukset ovat huomautus, toistuvissa tapauksissa varoitus ja lopulta jopa hävinneeksi tuomitseminen.

Vanha sääntökohta sanoi asian epäsuorasti, mutta uusi tarkennus on selvä:

8.1 On kiellettyä merkitä siirtoja etukäteen, ellei pelaaja vaadi tasapeliä...

Pelaaja voi niin halutessaan vastata vastustajansa siirtoon ennen sen merkitsemistä pöytäkirjaan. Hänen on merkittävä pöytäkirjaansa aiemmat siirtonsa ennen uuden siirron tekemistä.

Miksi niin harvat hyödyntävät jälkimmäistä sääntöä? Itse aina siirrän ja painan vastustajan kellon käyntiin, ennen kuin kirjoitan vastustajan edellisen siirron ja oman siirtoni pöytäkirjaan. Pelin aikana säästän noin helposti pari kolme minuuttia omaa aikaani.

Lainaukset ovat FIDEn shakkisäännöistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti